Struktura zatrudnienia w cateringu

Vademecum skutecznej rekrutacji w branży cateringowej. Kogo zatrudnić do cateringu? Czym jest struktura zatrudnienia w cateringu? Jak dobrze zatrudnić do firmy cateringowej?

Zastanawiasz się nad otwarciem własnej działalności cateringowej, a może już taką prowadzisz? Decydującym zasobem, bez którego nie masz szans na rozwój jest personel. Dowiedz się, jak dobrać zespół, jakie cechy powinni posiadać Twoi pracownicy i jak utrzymać najlepszych.

Trudne początki pracy w gastronomii

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tym biznesem, to miej na uwadze, że w pierwszym okresie funkcjonowania gros obowiązków będzie spoczywało na Tobie. Jako manager gastronomii będziesz odpowiedzialny za zarządzanie ekipą, kontakty z klientami, planowanie działań promocyjnych, organizowanie zaopatrzenia. Wraz z rozwojem przedsiębiorstwa sporą część zadań będziesz mógł delegować podwładnym, a sam skupisz się na najważniejszych aspektach. Jednak, żeby zrobić to z sukcesem, musisz nauczyć się zatrudniać.

Jak przeprowadzić skuteczną rekrutację w gastronomii?

Pewnie zdajesz sobie sprawę, że w tej branży panuje duża rotacja, jednak traktuj to jako wyzwanie, a nie problem, z którym będziesz musiał sobie poradzić. Struktura zatrudnienia jest bardzo istotna i musisz postarać się, aby zminimalizować powyższe ryzyko. Przede wszystkim dobrze przygotuj się do procesu poszukiwania odpowiednich pracowników.

W pierwszej kolejności zdefiniuj swoje potrzeby. Ustal, jak aktualnie wygląda struktura zatrudnienia oraz jakie stanowiska są kluczowe i na których “odcinkach” potrzebujesz kogoś nowego. Następnie stwórz profil idealnego kandydata. Określ, jakimi cechami powinien się charakteryzować, jakiego doświadczenia oczekujesz, jakie predyspozycje są dla Ciebie najważniejsze.

rekrutacja pracowników gastronomii

Zastanów się, gdzie potencjalni kandydaci będą poszukiwali ofert pracy. Posiłkuj się ogłoszeniami w internetowych serwisach lokalnych lub prasie lokalnej i wpisami na grupach tematycznych w social mediach. Nie zawadzi skorzystać również z pomocy urzędu pracy, gdzie możesz liczyć na dodatkowe benefity z tytułu zatrudnienia bezrobotnego.

Kolejny etap to napisanie zachęcającej oferty pracy w gastronomii. Aby wyłonić pożądaną grupę przyszłych pracowników, dokładnie sprecyzuj swoje oczekiwania, warunki zatrudnienia i bonusy, które mogą skłonić do złożenia aplikacji (np. bezpłatny ciepły posiłek, dofinansowanie karty sportowej, premie czy elastyczny czas pracy). Nie zapomnij też o podaniu adresu i nazwy firmy, którą reprezentujesz, bo to buduje Twój wizerunek.

Mimo tego, że w tej chwili mówi się o rynku pracy pracownika, to kandydaci szukają poczucia bezpieczeństwa i stabilności, przejawiającej się m.in. stałą umową czy terminowym wynagrodzeniem. Te informacje także możesz zawrzeć w swoim ogłoszeniu.

Napływające CV posegreguj w 3 grupy: odrzuceni, rezerwowi i spełniający Twoje wymagania, co ułatwi Ci cały proces rekrutacji. Przy układaniu życiorysów, warto ustalić sobie pewien pułap. Np. do grupy najlepszych będziesz kierował tylko te osoby, które mają 7 z 10 wskazanych przez Ciebie cech.

Nie podchodź lekceważąco do rozmowy. Wnikliwie przestudiuj nadesłane dokumenty i zwróć szczególną uwagę na doświadczenie, staż pracy w wymienionych miejscach, ewentualne “dziury” w dotychczasowej karierze zawodowej.

Opracuj listę pytań, które zadasz. Miej na względzie, żeby były to pytania otwarte i problemowe, które pozwolą Ci zweryfikować przedstawione w CV informacje ze stanem faktycznym. Przykładowe pytania podczas rozmowy rekrutacyjnej:

  • Ile ma Pani/Pan lat doświadczenia?,
  • Dlaczego chce Pani/Pan pracować w naszej firmie?,
  • Czy posiada Pani/Pan doświadczenie w zarządzaniu?,
  • Jak lubi Pani/Pan prowadzić kuchnię?,
  • Jak poradzi sobie Pani/Pan z następującą sytuacją…?,
  • Czy może Pani/Pan opisać standardowy dzień pracy u poprzedniego pracodawcy?

Struktura zatrudnienia w gastronomii – kogo będziesz potrzebował?

Struktura zatrudnienia w Twojej firmie gastronomicznej będzie wymagała kogoś kto będzie zarządzał samą kuchnią. Bezapelacyjnie powinieneś swoje poszukiwania rozpocząć od stanowiska kucharza/szefa kuchni, a następnie kompletować resztę ekipy.

struktura zatrudnienia w gastronomii - szef kuchni

Poniżej znajdziesz zakresy obowiązków na konkretnych stanowiskach pracy oraz predyspozycje, które są cenione.

Kucharz/szef kuchni

Zadania kucharza/szefa kuchni:

  • Planowanie menu,
  • Przygotowywanie posiłków,
  • Zarządzanie podległym personelem,
  • Dbałość o estetykę potraw,
  • Zarządzanie kosztami,
  • Zgłaszanie list zakupów,
  • Dbałość o porządek na stanowisku pracy.

Predyspozycje:

  • Znajomość trendów kulinarnych,
  • Umiejętność pracy w zespole,
  • Umiejętność szkolenia personelu,
  • Odporność na stres i umiejętność działania pod presją czasu,
  • Dokładność,
  • Dobra organizacja pracy,
  • Umiejętności liderskie,
  • Znajomość procedur HACCP,
  • Kreatywność,
  • Dyspozycyjność.

Pomoc kuchenna/pakowacz

Zadania pomocy kuchennej:

  • Obieranie i szykowanie warzyw,
  • Sprzątanie zaplecza kuchennego,
  • Zmywanie,
  • Dbanie o czystość na stanowisku pracy,
  • Pakowanie dań,
  • Porcjowanie posiłków,
  • Oklejanie i pakowanie dań do zbiorczych opakowań,
  • Przygotowywanie dań do odbioru przez kierowcę,
  • Monitorowanie stanu opakowań jednorazowych.

Predyspozycje:

  • Dyspozycyjność,
  • Dokładność,
  • Szybkie tempo pracy,
  • Umiejętność pracy w zespole,
  • Zdolności manualne,
  • Poczucie estetyki,
  • Dobra organizacja pracy.

Kierowca

Zadania:

  • Dostarczanie posiłków do odbiorców.

Predyspozycje:

  • Umiejętność i doświadczenie w prowadzeniu pojazdów,
  • Niezawodność,
  • Schludność,
  • Miła aparycja,
  • Znajomość topografii miasta,
  • Sprawność,
  • Dyspozycyjność,
  • Zaangażowanie.

Dietetyk

Zadania:

  • Planowanie jadłospisów,
  • Wyszukiwanie nowych przepisów,
  • Współtworzenie menu,
  • Udzielanie porad dietetycznych klientom.

Predyspozycje:

  • Łatwość nawiązywania kontaktów,
  • Komunikatywność,
  • Zaangażowanie,
  • Chęć pogłębiania wiedzy.

Pamiętaj o tym, aby dać swojemu personelowi możliwość wykazania się inicjatywą. Okazuj także zaufanie, ale nie rezygnuj całkowicie z bieżącej kontroli. Staraj się zbudować przyjazną atmosferę i pozytywne relacje, bo to zaprocentuje w przyszłości.

Rekrutacja w gastronomii – podsumowanie

Prowadzenie firmy cateringowej to konieczność posiadania zgranego zespołu. Aby rekrutacja zakończyła się sukcesem w pierwszej kolejności określ swoje potrzeby i profil idealnego kandydata. Opublikuj informację i posegreguj spływające CV.

Dobrze przygotuj się do rozmowy, opracuj pytania rekrutacyjne i wybierz najlepszą osobę, biorąc pod uwagę wyżej opisanie cechy. Czasami warto przejrzeć też rubrykę zawierającą oferty pracy pod hasłem “gastronomia”, bo można trafić na ogłoszenia poszukujących zatrudnienia, którzy potencjalnie mogą spełniać postawione przez Ciebie wymagania.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *