Środki bezpieczeństwa podczas produkcji cateringu dietetycznego

Pandemia koronawirusa z coraz większą intensywnością wpływa na niemal każdą dziedzinę życia. Jedną z branż najmocniej dotkniętą obecną sytuacją jest gastronomia, która musiała dostosować się do nowych warunków funkcjonowania. Jak prowadzić catering dietetyczny w dobie panującej choroby i jakie środki bezpieczeństwa wprowadzić, aby być pewnym zminimalizowania możliwości zachorowania?

Czy koronawirus przenosi się przez żywność?

Być może sam masz takie wątpliwości lub mają je Twoi klienci, zasypując Cię pytaniami w tej sprawie. Choć nie można na 100% wykluczyć takiej możliwości, to ryzyko przenoszenia wirusa przez jedzenie jest bardzo nikłe.

środki bezpieczeństwa zabezpieczające przed koronawirusem

Co potwierdza komunikat wydany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wskazuje on, że na bazie posiadanych informacji i wiedzy, do tej pory nie stwierdzono takiego przypadku. Co nie oznacza, że nie może się on pojawić.

Jakie środki bezpieczeństwa podjąć w związku z koronawirusem?

Prowadząc catering dietetyczny masz już wdrożone rygorystyczne normy bezpieczeństwa i higieny (np. HACCP czy dobre praktyki higieniczne (GHP)). Jednak w obliczu aktualnych wyzwań, z jakimi musisz się mierzyć, warto dodatkowo je wzmocnić przestrzegając zaleceń Ministerstwa Rozwoju, Głównego Inspektora Sanitarnego i Światowej Organizacji Zdrowia.

Profilaktyka

Znacznie prościej jest zapobiegać, niż leczyć. Dlatego zacznij od tego, aby uczulić pracowników, żeby niezwłocznie zgłaszali każdy przypadek podejrzenia choroby u siebie czy u swoich najbliższych. Co więcej, pożądanym rozwiązaniem będzie bezdotykowe mierzenie temperatury przed pracą. Te zapobiegawcze środki bezpieczeństwa powinny wpłynąć na zredukowanie ryzyka pojawienia się koronawirusa.

Właściwa higiena

Mycie rąk i dezynfekcja to podstawowe metody zapobiegania rozwojowi wirusa i jego rozprzestrzenianiu się. Personel produkcyjni musi myć ręce przed rozpoczęciem pracy z żywnością i po każdej innej czynności (np. wyrzucanie śmieci, wstępna obróbka produktów spożywczych, kontakt z dostawcą etc.).

Ponadto wszystkie powierzchnie i pomieszczenia muszą być dokładnie umyte i zdezynfekowane. Odnosi się to szczególnie do blatów roboczych, klamek, podłóg, magazynów i toalet. Taką samą procedurę należy zastosować w odniesieniu do wszelkiego rodzaju urządzeń i wyposażenia (skrzynki, wózki transportowe, pojemniki, lodówki, deski do krojenia, noże etc.).

Te zalecenia warto także wprowadzić w biurze i regularnie dezynfekować klawiatury, myszki, biurka, telefony.

Strój roboczy

Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie załogi i jedzenia, powinieneś wręczyć pracownikom ubrania ochronne. Sprawdzą się specjalne fartuchy, czepki, maseczki, a przede wszystkim rękawiczki jednorazowe.

Dostawy

Wprowadzone przez Ciebie wspomniane wcześniej systemy bezpieczeństwa żywności, obligowały Cię do cyklicznego mycia pojazdu, którym dostarczasz dietę pudełkową.

Aby zagwarantować bezpieczeństwo dostaw, musisz regularnie dezynfekować przestrzeń ładunkową. Co więcej, dobrze jest wyposażyć dostawców w jednorazowe rękawiczki i środek do dezynfekcji kierownicy, dźwigni zmiany biegów, włącznika świateł, kluczyków oraz klamek.

Klienci

Zapewnij kupujących o tym, że zachowujesz wszelkie normy i wytyczne dotyczące bezpieczeństwa i higieny. Informuj, jakie procedury wdrożyłeś, aby dostarczane diety były bezpieczne.

W komunikatach podkreślaj bezdotykową dostawę, częstą dezynfekcję, możliwość zamówienia i dokonania płatności online bez konieczności osobistego kontaktu. Twoim głównym atutem niech będzie fakt, że zamawiając dietę klienci nie muszą wychodzić do sklepu po zakupy produktów do samodzielnego przygotowania posiłku. Narażając się tym samym na możliwość zachorowania.

Te działania pozwolą Ci utrzymać dotychczasowych odbiorców i zminimalizować możliwość rezygnacji z oferowanego cateringu.

środki bezpieczeństwa zabezpieczające przed koronawirusem

Jak jeszcze środki bezpieczeństwa procesu produkcji możesz zastosować?

Przede wszystkim staraj się ograniczać dostęp do Twojej firmy osobom postronnym. W tej chwili stanowi to zbyt duże ryzyko i może zagrażać bezpieczeństwu. Co więcej, na terenie firmy powinny przebywać jedynie niezbędni do zachowania ciągłości funkcjonowania pracownicy.

Jeśli masz taką możliwość, to zmniejsz obsadę lub oddeleguj część personelu biurowego do pracy zdalnej. W dobie dzisiejszej technologii spokojnie możesz to zrobić, bez szkody dla przedsiębiorstwa.

Wnikliwie przeanalizuj realizowane procedury i stale je udoskonalaj. Poszukaj “wąskich gardeł”, gdzie pojawia się element zagrożenia i go wyeliminuj. Istotny jest także ścisły nadzór nad przestrzeganiem przez cały zespół wdrożonych zaleceń. Ich lekceważenie może mieć naprawdę poważne skutki.

Podsumowanie

Wprowadzając powyższe procedury znacząco eliminujesz groźbę pojawienia się koronawirusa. Pamiętaj o regularnej dezynfekcji powierzchni, pomieszczeń i samochodów. Uczul pracowników na częstsze mycie rąk i zapewnij im odzież ochronną.

Ogranicz dostęp do firmy osobom postronnym, a część ludzi z biura oddeleguj do pracy zdalnej. Nie zapomnij również o kontrolowaniu i egzekwowaniu wdrożonych przepisów. W innym przypadku narażasz siebie, swoją firmę, podwładnych oraz klientów.

Przeczytaj także: Inne artykuły o zarządzaniu cateringiem dietetycznym

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *