Smoothie czyli witaminowa bomba w płynie

Lato w końcu rozgościło się u nas na dobre, w sklepach i na bazarkach znaleźć można przepyszne owoce i warzywa sezonowe, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać w codziennych posiłkach. Wysokie temperatury panujące latem nie sprzyjają jednak ciężkim, przygotowywanym na ciepło daniom. Dlatego idealnym rozwiązaniem, by wprowadzić dodatkowe ilości warzyw i owoców do swojej diety są przepyszne i sycące na długo smoothie!

Czym jest smoothie?

Smoothie to gęsty, kremowy napój, którego podstawę stanowią zmiksowane za pomocą blendera owoce i warzywa, rozcieńczone wodą lub sokiem owocowym. W praktyce jednak mianem smoothie określa się również gęste koktajle, w których wodę/sok zastępuje nabiał, tj. mleko, kefir czy jogurt naturalny. Taki sycący, owocowo-warzywny koktajl można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, jak chociażby produkty zbożowe czy orzechy, które również zawierają duże ilości witamin i minerałów, a dodatkowo sprawiają, że smoothie na dłużej zaspokaja nasz głód.

koktajl owocowy  - smoothie

             By uzyskać charakterystyczną dla smoothie gęstą konsystencję, latem oczywiście sięgajmy po świeże owoce i warzywa w dużych ilościach, natomiast zimą z powodzeniem można je zastąpić produktami mrożonymi, które są często lepszym rozwiązaniem niż sztucznie nawożone owoce dostępne w sklepach w zimowym okresie.

             Smoothie to nie tylko zdrowa przekąska, ale również przepis na pyszny, sycący pełnowartościowy posiłek, bowiem z powodzeniem może ono zastąpić tradycyjne śniadanie, II śniadanie a nawet i obiad.

Dlaczego warto pić smoothie?

             Jakie są główne zalety koktajli owocowo-warzywnych?

  1. Zapewnia na długo uczucie sytości, a jednocześnie nie jest bardzo kaloryczne,
  2. jest dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu,
  3. zawiera wiele cennych witamin i minerałów – to prawdziwa bomba witaminowa,
  4. może zastąpić pełnowartościowy posiłek,
  5. można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie i nie wymaga odgrzewania.
smoothie

Właściwości napoju w dużej mierze zależą od tego, jakie składniki zostaną użyte do jego przygotowania. Niemniej jednak podstawę koktajlu stanowią owoce i warzywa, które jak wiadomo są doskonałym źródłem witamin, minerałów, węglowodanów oraz błonnika, który zapewnia na długo uczucie sytości. Choć owoce zawierają niejednokrotnie duże ilości cukrów, są one pochodzenia naturalnego, wolniej więc podnoszą poziom glukozy we krwi, a tym samym stanowią zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż słodycze czy kaloryczne przekąski.

Dzięki dużej ilości witamin i antyoksydantów koktajli owocowo-warzywnych poprawiają wygląd naszej skóry, hamują rozwój wolnych rodników, wspierają naszą odporność czy walkę ze zbędnymi kilogramami. Odpowiednio modyfikując skład koktajlu (stawiając głównie na warzywa) możemy uzyskać koktajl o właściwościach detoksykujących, który oczyści nasz organizm z toksyn, ureguluje pracę układu pokarmowego i doda nam energii.

Jak przygotować smoothie?

             Każde koktajl przygotowywany jest według tego samego schematu, bez względu na to, jakie składniki zostaną wybrane. W pierwszej kolejności wybierz składniki do smoothie:

  1. Płynna baza – zdecyduj co będzie stanowić płynną bazę Twojego koktajlu – może to być woda, sok jabłkowy czy sok pomarańczowy. Jeżeli napój ma być bardziej sycący, warto wybrać mleko, kefir lub jogurt naturalny.
  2. Owoce – wybierz minimum 2-3 gatunki owoców, najlepiej sezonowych lub mrożonych,
  3. Warzywa – w koktajlu doskonale sprawdzają się warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż czy pietruszka, a także różnego rodzaju zioła, jak np. melisa czy mięta. Są one cennym źródłem witamin, błonnika i minerałów, a jednocześnie są na tyle neutralne w smaku, że w towarzystwie owoców są prawie niewyczuwalne.
  4. Dodatki – w zależności od preferencji, napój można wzbogacić o zdrowe, naturalne tłuszcze (np. z awokado, oleju lnianego czy masła orzechowego), nasiona (np. chia) czy też płatki zbożowe np. owsiane czy jaglane, które sprawią że napój będzie o wiele bardziej sycący.

Teraz wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze lub mikserze kielichowym i zmiksować aż do uzyskania gładkie, płynnej konsystencji. Koktajl najlepiej spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak z powodzeniem możesz je zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, pamiętając by nie przechowywać go zbyt długo, najlepiej w warunkach chłodniczych. Stosunkową nowością jest smoothie bowl, czyli koktajl podawany w miseczce, udekorowany świeżymi owocami lub orzechami, które stanowi doskonałą propozycję na zdrowe i pięknie wyglądające śniadanie.

smoothie

Z czego warto zrobić smoothie?

             Koktajl może być wyłącznie owocowe lub też stanowić mieszankę owoców i warzyw. By zachować odpowiedni smak i słodycz, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach, tj. 60% owoców i 40% warzyw. To, jakie składniki wybierzemy do naszego smoothie, zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i preferencji smakowych, jednak najczęściej w smoothie znajdziemy:

  • Cytrusy (np. pomarańcze),
  • banany,
  • owoce pestkowe (nasze rodzime jabłka, gruszki, śliwki czy brzoskwinie),
  • owoce jagodowe tj. maliny, borówki, truskawki,
  • melony,
  • arbuzy,
  • płatki owsiane,
  • awokado,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • natkę pietruszki.

Ilość składników w dużej mierze zależy od tego czy smoothie ma być przekąską (wtedy sięgamy po lżejsze składniki) czy też stanowić pełnowartościowy posiłek, który musi zapewnić nam siłę i energię do działania na najbliższe kilka godzin.

Przepisy na smoothie

             Jeżeli brakuje Ci pomysłu, z czego przygotować smoothie, a Twoim celem jest wprowadzenie go nas stałe do Twojego menu, poniżej znajdziesz garść pysznych inspiracji, zarówno na sycące, śniadaniowe smoothie jak i lekkie smoothie stanowiące przekąskę lub pyszny deser w ciągu dnia.

1. Na śniadanie:

Koktajl owocowy pełen energii

  • 2 banany,
  • 50 gram płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki prawdziwego kakao,
  • 50 gram masła orzechowego 100%,
  • 2 daktyle,
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego.

Koktajle owsiankowe

  • 1 banan,
  • 1 brzoskwinia lub nektarynka,
  • pół awokado,
  • 50 gram płatków owsianych,
  • pół szklanki kefiru.

Owocowe smoothie bowl

  • Dwie garści owoców jagodowych (maliny, truskawki, borówki),
  • 2 łyżki chia,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • szklanka jogurtu naturalnego.
smoothie

2. Zielona przekąska

Zielone smoothie z bananem

  • Pęczek natki pietruszki,
  • garść szpinaku,
  • banan,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • pół szklanki soku jabłkowego.

Koktajl z selerem naciowym

  • 2 gałązki selera naciowego,
  • garść jarmużu,
  • jabłko,
  • pół zielonego ogórka,
  • łyżeczka miodu,
  • pół szklanki wody.

Pomarańczowo-szpinakowe smoothie z otrębami

  • 1 pomarańcza,
  • pół szklanki kefiru,
  • banan,
  • dwie garści szpinaku,
  • łyżka otrębów owsianych.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *