Przekąski nie muszą być złe!

przekąski - niezdrowe chipsy

Szybkie przekąski cieszą się z reguły niechlubną sławą. Dzieje się tak za sprawą sklepowych produktów. Jednakże odpowiednio dobrane i przygotowane, nie wyrządzają szkody, co więcej dostarczają potrzebnych wartości i składników odżywczych organizmowi. Przekąski są stałym elementem jadłospisu większości ludzi, w związku z czym, warto zadbać o to, by produkty te obok walorów smakowych miały korzystny wpływ na organizm.

Dlaczego sklepowe przekąski są niezdrowe?

przekąski - miseczka chipsów

Przekąski, znajdujące się na sklepowych półkach nie stanowią dobrego wyboru. Z reguły są to produkty wysokoprzetworzone, dlatego też wykazują bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Nawet produkty opatrzone etykietkami typu ,,fit” bywają przepełnione substancjami chemicznymi, których lepiej unikać.

Wieczorne oglądanie telewizji, czy spotkanie towarzyskie często nie obywa się bez paczki chrupiących chipsów. Jednak uwielbiana przez większość osób przekąska kryje w sobie bardzo duże ilości soli, tłuszczów trans oraz substancji konserwujących, czy nawet uzależniających. Ponadto spożywanie chipsów powoduje zwiększone odczuwanie głodu, a ich wartość kaloryczna może się równać nawet 500-550 kcal w 100 gramach. To tylko jeden z wielu przykładów, gdyż rynek wypełniony jest po brzegi produktami tego typu. Wszelkie herbatniki, biszkopty batony, krakersy czy paluszki zawierają ogromne ilości cukru lub soli oraz spulchniacze, konserwanty, wzmacniacze smaku i zagęstniki. Wszystko to składa się na zwiększone ryzyko występowania niektórych chorób oraz sprzyja przybieraniu na wadze.

Alternatywne zdrowe przekąski

Spożywanie przekąsek w ciągu dnia jest nieodzownym elementem diety. Dlatego warto zastanowić się nad alternatywą dla sklepowych chipsów czy słodyczy. Przygotowane własnoręcznie przekąski nie tylko zaspokajają chęć na małe ,,co nieco”, ale również stanowią źródło wielu substancji odżywczych. Nie szkodzą zdrowiu, a ich walory smakowe są porównywalne, bądź nawet lepsze od produktów sklepowych.

Wybrane z rozwagą przekąski pełnią pożyteczną funkcję w codziennej diecie. Należy więc kierować się zasadami zdrowego odżywiania. Im bardziej urozmaicona przekąska, tym więcej zawiera substancji odżywczych.

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na domowe przekąski – pyszne, łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim z korzyścią dla zdrowia.

Frytki z batatów

Słodkie ziemniaki zyskały sporą popularność w ostatnim czasie. Nie bez powodu, stanowią bogactwo cennych mikroelementów oraz witamin, takich jak A, C oraz witamin z grupy B: B1, B2, B6. Ponadto są źródłem beta-karotenu i zwalczających wolne rodniki polifenoli. Frytki z batatów cechują się również niskim indeksem glikemicznym oraz małą kalorycznością: około 140kcal na 100 gram.

przekąski - bataty

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 5 łyżek dowolnego oleju roślinnego (np. ryżowy)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Przyprawy: papryka słodka, suszony czosnek, kurkuma, curry, pieprz

Sposób przygotowania:
Bataty dokładnie obrać, przekroić na pół, a następnie każdą z połówek pokroić wzdłuż, tak by postały cienkie paski (ok. 1cm x 1cm). Tak wycięte frytki przepłukać dwa razy zimną wodą. Następnie umieścić je w naczyniu, zalać zimną wodą i pozostawić na minimum 30 minut (ten sposób pozwala na pozbycie się nadmiaru skrobi z powierzchni batatów). Po tym czasie wodę odlać, a frytki dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejno przełożyć je do szerokiego naczynia. W małej miseczce wymieszać olej, skrobię oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem polać frytki i dokładnie wymieszać, by na całej powierzchni pokrywały je przyprawy, można to zrobić za pomocą np. szczypiec kuchennych. Przygotowane frytki wyjąć z naczynia i rozłożyć na wyłożonej pergaminem do pieczenia lub folią aluminiową płaskiej blasze. Należy pamiętać, że frytki nie mogą się ze sobą stykać, ani leżeć jedna na drugiej. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez około 25 minut.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe warto przyrządzać samemu w domu, gdyż ich sklepowe odpowiedniki smażone są na oleju, a w swoim składzie często zawierają spore ilości cukru. Stają się przez to mniej zdrowe i dużo bardziej kaloryczne, nawet do 520kcal w 100 gramach.

Domowe chipsy bananowe są szalenie proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące banany są nie tylko pysze, ale zawierają również witaminy A, E, C, K oraz z grupy B, a także cenne dla zdrowia składniki mineralne: fosfor, magnez i wapń. Jednak przede wszystkim stanowią źródło potasu, który skutecznie obniża ciśnienie. Ponadto zawartości pektyn przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Z tego względu banany szczególnie polecane są osobom zmagającym się z dolegliwościami o podłożu naczyniowo-sercowym.

Składniki:

  • 3 duże banany
  • Oliwa z oliwek (lub inny olej roślinny) do posmarowania folii

Sposób przygotowania:
Banany obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki (około 0,5cm). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia lub folią aluminiową i cienko posmarować oliwą. Na tak przygotowanej powierzchni rozłożyć równomiernie plastry, tak by się ze sobą nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240oC i piec przez około 15 minut.

Chipsy ziemniaczane

przekąski - domowe chipsy

Ukochane przez wielu chipsy ziemniaczane wcale nie muszą być niezdrową bombą kaloryczną. Przygotowane w domu chipsy są równie chrupiące i smaczne, jak ich przeładowane substancjami chemicznymi sklepowe odpowiedniki. W dodatku są szybkim sposobem na przekąskę, a ich przygotowanie jest wręcz banalne.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • Olej roślinny do posmarowania folii aluminiowej
  • Przyprawy: słodka papryka, chili, suszony czosnek, zioła prowansalskie (wybór kombinacji przypraw jest kwestią w pełni indywidualną)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki za pomocą nożyka szczelinowego do warzyw. Im cieńsze plastry, tym chipsy będą bardziej chrupiące. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować olejem. Chipsy rozłożyć na blasze, a ich wierzch również można delikatnie posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez 8-12 minut. Po upieczeniu przełożyć chipsy do miski, posypać ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszać.

Przeczytaj także:

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. agata pisze:

    Z tego co widzę to sporo dobroci 🙂 Planuję własnie coś takiego ugotować, ale znam siebie i wiem własnie ze nie zawsze jest to smaczne, jakby sie chciało. Mój mąż za to to urodzony kucharz wiec moze on coś ugotuje. Potrzebuję też sporo wartosci odzywczych, bo odkąd zaczełam biegać to coś słaba jestem

    • Bartek Wrzesiński pisze:

      Oj tak, kiedy zacznie się wykonywać cardio, zapotrzebowanie na energię rośnie! Życzymy samych sukcesów i wytrwałości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *