Pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem, sosem dyniowym i suszonymi pomidorami
W końcu nadszedł długo wyczekiwany sezon na dynię! Jesień jest piękną porą roku, dostarczającą nam wielu dobrodziejstw, z których warto korzystać!
Jeżeli zaczęliście odczuwać już jesienną chandrę lub jej początki, to dzisiejsza propozycja na potrawę z dynią, powinna dodać Wam energii. Dynia ma wspaniałe właściwości, dostarcza m.in. beta-karotenu, cynku, potasu i innych witalizujących antyoksydantów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wzmacniające.
Sezon na dynię trwa do pierwszych przymrozków, więc nie ma na co czekać, zachęcamy do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem, sosem dyniowym i suszonymi pomidorami!
Składniki na 3-4 porcje:


- Ryż jaśminowy – 3/4 szklanki
- Ryż czarny – 1/3 szklanki
- Pierś z kurczaka – 350 g
- Dynia hokkaido – 400 g
- Suszone pomidory – 60 g
- Cebula – 100 g
- Olej rzepakowy – 15 ml
- Olej z suszonych pomidorów – 15 ml
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Koperek lub natka pietruszki – opcjonalnie do posypania wierzchu
- Przyprawy: kurkuma, curry, pieprz, sól himalajska (sumarycznie około płaskiej łyżeczki), sos sojowy (1 łyżeczka), sos tabasco.
Pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem- przygotowanie potrawy:
- Czarny ryż opłukać i zacząć gotować (czarny ryż gotuje się dłużej niż jaśminowy, ponadto wykazuje właściwości barwiące, więc powinno się gotować go oddzielnie). Po około 20 min. od gotowania czarnego ryżu, w oddzielnym garnku należy zacząć gotować ryż jaśminowy. Opcjonalnie czarny ryż można ugotować znacznie wcześniej i później dogotować jaśminowy.
- W międzyczasie dokładnie umyć dynię i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (dynia hokkaido nie musi być obrana). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w półksiężyce lub kostkę. Po kilku minutach dodać do niej pierś z kurczaka i dalej podsmażać. Po ok. 2-3 min. dodać posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Po kilku minutach dodać startą dynię i zalać całość 1/2 szklanki wody przegotowanej. Dusić całość pod przykryciem około 10 minut co chwilę mieszając. Dodać przyprawy oraz w razie czego dolać jeszcze więcej wody (starta dynia będzie jej sporo chłonęła). Ponownie dusić do momentu powstania konsystencji odpowiedniej dla sosu.
- Pod koniec duszenia do potrawy dodać olej z zalewy z suszonych pomidorów, kilka kropel sosu tabasco oraz posiekane, suszone pomidory. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze około 2 min. trzymać na palniku.
- Po ugotowaniu ryżu wymieszać obydwa rodzaje, wierzch polać sosem i posypać koperkiem.
Przepis – Pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem – przygotowały:
Kinga Głaszewska
Paula Ćwiek
Nie chce Ci się gotować?
Sprawdź oferty gotowych diet dostarczanych pod twoje drzwi – napudelkach.pl