Pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem, sosem dyniowym i suszonymi pomidorami

W końcu nadszedł długo wyczekiwany sezon na dynię! Jesień jest piękną porą roku, dostarczającą nam wielu dobrodziejstw, z których warto korzystać!

Jeżeli zaczęliście odczuwać już jesienną chandrę lub jej początki, to dzisiejsza propozycja na potrawę z dynią, powinna dodać Wam energii. Dynia ma wspaniałe właściwości, dostarcza m.in. beta-karotenu, cynku, potasu i innych witalizujących antyoksydantów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wzmacniające.
Sezon na dynię trwa do pierwszych przymrozków, więc nie ma na co czekać, zachęcamy do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem, sosem dyniowym i suszonymi pomidorami! 

Składniki na 3-4 porcje:

  • Ryż jaśminowy – 3/4 szklanki
  • Ryż czarny – 1/3 szklanki
  • Pierś z kurczaka – 350  g
  • Dynia hokkaido – 400 g 
  • Suszone pomidory – 60 g
  • Cebula – 100 g
  • Olej rzepakowy – 15 ml 
  • Olej z suszonych pomidorów – 15 ml 
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Koperek lub natka pietruszki – opcjonalnie do posypania wierzchu
  • Przyprawy: kurkuma, curry, pieprz, sól himalajska (sumarycznie około płaskiej łyżeczki), sos sojowy (1 łyżeczka), sos tabasco.

Pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem- przygotowanie potrawy:

  1. Czarny ryż opłukać i zacząć gotować (czarny ryż gotuje się dłużej niż jaśminowy, ponadto wykazuje właściwości barwiące, więc powinno się gotować go oddzielnie). Po około 20 min. od gotowania czarnego ryżu, w oddzielnym garnku należy zacząć gotować ryż jaśminowy. Opcjonalnie czarny ryż można ugotować znacznie wcześniej i później dogotować jaśminowy. 
  2. W międzyczasie dokładnie umyć dynię i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (dynia hokkaido nie musi być obrana). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w półksiężyce lub kostkę. Po kilku minutach dodać do niej pierś z kurczaka i dalej podsmażać. Po ok. 2-3 min. dodać posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 
  4. Po kilku minutach dodać startą dynię i zalać całość 1/2 szklanki wody przegotowanej. Dusić całość pod przykryciem około 10 minut co chwilę mieszając. Dodać przyprawy oraz w razie czego dolać jeszcze więcej wody (starta dynia będzie jej sporo chłonęła). Ponownie dusić do momentu powstania konsystencji odpowiedniej dla sosu. 
  5. Pod koniec duszenia do potrawy dodać olej z zalewy z suszonych pomidorów, kilka kropel sosu tabasco oraz posiekane, suszone pomidory. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze około 2 min. trzymać na palniku. 
  6. Po ugotowaniu ryżu wymieszać obydwa rodzaje, wierzch polać sosem i posypać koperkiem. 

Przepis – Pierś z kurczaka z biało-czarnym ryżem – przygotowały:

Kinga Głaszewska
Paula Ćwiek

Nie chce Ci się gotować?

Sprawdź oferty gotowych diet dostarczanych pod twoje drzwi – napudelkach.pl

Kinga Głaszewska

Absolwentka dietetyki na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dietetyk, doradca żywieniowy, autorka publikacji popularnonaukowych, prelegentka oraz organizatorka warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania wśród każdej grupy wiekowej. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje biorąc aktywny udział w licznych konferencjach i szkoleniach z dziedziny dietetyki klinicznej i sportowej. Interesuje się dietetyką onkologiczną, dietami roślinnymi, psychodietetyką i żywieniem dzieci ze spektrum autyzmu. W wolnej chwili spełnia się kulinarne gotując zdrowe dania i dietetyczne zamienniki dla popularnych ciast.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *