Miód i jego prozdrowotne właściwości

Miód zdjęcie podglądowe

Miód znany był ludziom już w starożytności. Egipcjanie wierzyli w jego wyjątkowe właściwości zdrowotne i dobroczynny wpływ na urodę. Ceniony był również za walory smakowe, a w starożytnej Grecji uchodził za pokarm bogów. W średniowieczu wykorzystywano go jako środek do produkcji kosmetyków oraz w medycynie naturalnej. Co takiego zatem ma w sobie miód, że na trwałe wpisał się w dzieje historii i pozostaje niezastąpiony nawet w obecnych czasach?

Co zawiera w sobie miód?

Miód to słodki produkt spożywczy, który w naturalnych warunkach wytwarzany jest przez pszczoły. Zebrany z kwiatów roślin miododajnych nektar zamienia się w wartościowy dla człowieka miód.

Największą część składu miodu stanowią węglowodany: glukoza, fruktoza lub melecytoza. Jednak oprócz cukrów miód zawiera w sobie wiele ważnych pod względem zdrowotnym składników. Można znaleźć w nim mikroelementy takie jak: fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy potas oraz kasy organiczne w dużym stopniu odpowiadające za jego smak: kwas glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Ponadto w skład miodu wchodzą witaminy: A, B1, B2, B6, B12 i C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, acetylocholina oraz biotyna. Duże znaczenie dla zdrowia mają również zawarte w miodzie karotenoidy, głównie β-karoten i ksantofil, odpowiadające za jego barwę.

Rodzaje miodu

Miód dzieli się na trzy podstawowe kategorie, w zależności z jakiego surowca powstał. Poszczególne rodzaje miodu różnią się między sobą smakiem, aromatem, konsystencją oraz barwą. Wyróżnia się miody:

plaster miodu
  • Nektarowe (kwiatowe) – nektar jest słodką cieczą wydzielaną przez miodniki kwiatów, która służy jako pokarm dla pszczół. Zawarte są w niej są: woda, cukry, sole mineralne, witaminy oraz enzymy. Pszczoły zbierają nektar, a następnie magazynują i przetwarzają na miód. Miody kwiatowe najczęściej charakteryzują się jasną barwą, jedynie nieliczne rodzaje posiadają ciemnożółte lub brązowe odcienie. Cechuje je wyrazisty aromat i delikatny smak.
  • Spadziowe – spadź jest lepką cieczą produkowaną głównie przez drzewa iglaste oraz niektóre liściaste. Powstaje w wyniku połączenia soków roślinnych z odchodami owadów żywiących się tym sokiem. Spadź zawiera w sobie podobnie jak nektar wodę i cukry oraz aminokwasy, garbniki i żywice. Miody spadziowe z drzew liściastych mają specyficzny smak, natomiast z drzew iglastych lekko żywiczny, bardziej łagodny. Miody tego rodzaju cechuje ciemna barwa z zielonkawym bądź żółtawym odcieniem.
  • Nektarowo – spadziowe – powstają częściowo z nektaru roślin miododajnych oraz ze spadzi drzew iglastych bądź liściastych, zbieranych przez pszczoły w tym samym czasie. Przyjmuje ciemne barwy od ciemnożółtej do ciemnobrązowej w zależności od rodzaju występującej w nim spadzi. Łączy w sobie właściwości miodów nektarowego i spadziowego.

Miód na zdrowie

Miód posiada wysoce zróżnicowany skład i dużą wartość odżywczą. Stosowany jest we wspomaganiu leczenia wielu dolegliwości. Wykorzystuje się go w schorzeniach serca, górnych dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia oraz w stanach zapalnych organizmu. Miód wykazuje wiele pozytywnych oddziaływań na poszczególne układy organizmu.

Z racji dużej zawartości cukrów miód jest wysokokaloryczny, na 100g miodu przypada około 300-330 kcal. Nie są to jednak nic nie znaczące, puste kalorie. Regularne spożywanie miodu jako np. zamiennika białego cukru przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

miód na łyżce

Miód na układ krwionośny

Miód wykazuje korzystne działanie względem układu krwionośnego, stosuje się go w nerwicy serca i chorobie niedokrwiennej. Duże zawartości fruktozy i glukozy są szybko wchłaniane do organizmu, dzięki czemu dostarczają niezbędnych kalorii, nie obciążając mięśnia sercowego. Zawarta w miodzie acetylocholina powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi, jednocześnie zmniejszając częstość akcji serca i siłę jego skurczu. Ponadto znajdujący się również w miodzie potas odpowiada za regularny rytm serca.

Miód na układ pokarmowy

Miód znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia zapalenia żołądka oraz w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza gojenie ran błony śluzowej przewodu pokarmowego, reguluje czynność wydzielniczą i perystaltykę jelit. Ponadto oligosacharydy występujące w miodzie zaliczane są do prebiotyków, dbających o prawidłową równowagę mikroflory jelitowej, stymulując do wzrostu pożyteczne dla człowieka bakterie.

Miód na układ nerwowy

Miód wykazuje łagodne działanie uspokajające i nasenne. Dzięki swoim właściwościom korzystnie wpływa na osłabiony układ nerwowy. Zmniejsza skutki nadmiernego napięcia nerwowego, przemęczenia pracą umysłową oraz ogólnego wyczerpania psychicznego. Dodatkowo miód okazuje się pomocny w leczeniu różnego rodzaju nerwic oraz chronicznej bezsenności.

Miód na układ oddechowy

miód - słoiczek

Miód znany jest przede wszystkim ze swoich leczniczych właściwości wykorzystywanych przy przeziębieniach. Stosowanie miodu łagodzi początkowe objawy chorobowe, takie jak: ból gardła, chrypka, dreszcze oraz podwyższona temperatura. Skraca czas przeziębienia i jest wykorzystywany w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych błony śluzowej nosa. Ponadto kojące właściwości miodu niekiedy są niezastąpione w leczeniu uporczywego kaszlu oraz wywołanej alergią pyłkowicy.

Miód na układ wydalniczy

Miód pozytywnie wpływa na układ wydalniczy. Wykazuje działanie diuretyczne dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów chloru i sodu. Spożywanie miodu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, ułatwiając procesy filtracyjne zachodzące w nerkach. Powoduje to zwiększone wydzielanie moczu, co zapobiega osadzaniu się piasku i kamieni na nerkach. Zawarta również w miodzie acetylocholina powoduje skurcze mięśni, w tym pęcherza moczowego, ułatwiając oddawanie moczu.

Miód na skórę

Miód dzięki swoim właściwościom bakteriostatycznym wspomaga gojenie się ran. Za niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych odpowiadają jego właściwości fizyczne, obecność metylogliksalu oraz śladowe ilości nadtlenku wodoru.

Przeczytaj także:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *