Jedzenie oczami – czy wygląd jedzenia ma znaczenie?

wygląd jedzenia- jedząca kobieta

Już samo patrzenie na jedzenie pozwala nabrać wilczego apetytu oraz określić jego estetykę. Wbrew pozorom zmysł wzroku ma silny wpływ na smak spożywanych potraw oraz intensywność odczuwanego głodu. Bardzo dużą rolę odgrywa również kolor jedzenia, gdyż już sama barwa potrafi zasądzić, czy zjemy dany posiłek z apetytem, czy raczej wolelibyśmy go wcale nie jeść. Tak więc wygląd jedzenia ma duże znaczenie – w dalszej części artykułu postaramy się wyjaśnić dlaczego.

Jakie znaczenie ma wygląd jedzenia?

wygląd jedzenia - kobieta z głową na talerzu

Nie od dziś wiadomo, iż ładnie zaprezentowana, atrakcyjna potrawa będzie smakowała dużo lepiej niż taka sama, ale podana w sposób nieestetyczny i niechlujny. Wykorzystują to między innymi producenci żywności w swoich reklamach, by zachęcić nas do kupna właśnie ich produktu.

Według jednego z badań przeprowadzonych we Francji, wygląd dania ma ogromny wpływ na to czy go zjemy ze smakiem, a nawet jaką ilość spożyjemy. Eksperyment polegał na tym, że osoby biorące w nim udział zostały podzielone na dwie grupy: pierwsza spożywała posiłek z zasłoniętymi oczami, druga natomiast widziała co je. Wyniki były doprawdy zaskakujące – osoby, które patrzyły na swoją potrawę zjadły nawet o 25 procent więcej, niż te, którym zmysł wzorku nie towarzyszył w zadaniu. Konkluzja jest więc zatem taka, iż nawet pomimo faktu, że nie odczuwamy już głodu, jemy posiłek nadal, ponieważ zmysł wzroku zakłóca funkcjonowanie ośrodka sytości, znajdującego się w mózgu. Warto zatem pamiętać, że jedzenie oczami może być niekiedy zgubne dla naszej sylwetki i utrzymania prawidłowej wagi.

Czy kolor jedzenia ma znaczenie?

Jak się okazuje barwy potraw mają znaczenie nie tylko z czysto estetycznego punku widzenia. Odpowiednie kolory w ogromnej mierze przesądzają o tym, czy dany posiłek wyda nam się apetyczny. Produkty o różnych barwach pozytywnie wpływają na stan i funkcjonowanie organizmu, co bardzo dobrze widać to na przykładzie warzyw i owoców, w których poszczególne kolory warunkują zmienną zawartość różnych substancji bioaktywnych. Ponadto nasycony intensywnymi barwami posiłek jest istną ucztą dla zmysłów i pozwala czerpać przyjemność z jedzenia. W związku z tym jakie znaczenie mają poszczególne kolory na naszych talerzach?

Kolor biały

wygląd jedzenia - kolor biały

Barwa biała wprowadza w dobry nastrój, oczyszcza i rozjaśnia umysł, a także wiąże się z uczuciem spokoju. Warzywa i owoce o takim kolorze zawierają w swoim składzie allicynę. Białe warzywa i owoce wykazują działania antyoksydacyjne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, chronią przed chorobami i różnego rodzaju infekcjami. Dla przykładu można wymienić białą porzeczkę, czosnek, por, cebulę, kalafior oraz rzepę.

Kolor zielony

Kolor zielony jest uspokajający, kojarzy się z uczuciem spokoju oraz bezpieczeństwa. Przypisuje się mu działanie odprężające oraz dodające sił witalnych. Warzywa i owoce w tym kolorze wykazują bogactwo kwasu foliowego oraz chlorofilu. Wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, nadają naczyniom krwionośnym elastyczność i wytrzymałość na uszkodzenia, a także warunkują prawidłową pracę mięśnia sercowego. Ponadto przyspieszają przemianę materii oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto zatem często sięgać po zielone warzywa i owoce, jakimi są: jarmuż, szpinak, zielona papryka, brokuły oraz kiwi.

wygląd jedzenia - kolor żółty

Kolor żółty

Kolor żółty przede wszystkim wpływa na zmniejszenie stresu oraz ogólnego napięcia, przypisuje mu się także działanie antydepresyjne. Barwa ta kojarzy się z pozytywnym nastawieniem do samego siebie i całego świata oraz napawa dobrą energią. Żółte warzywa i owoce stanowią źródło beta-karotenu, który odpowiedzialny jest między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Warunkuje on odpowiedni przepływ limfy oraz krwi, a także wspomaga trawienie i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Żółte warzywa i owoce to na przykład kukurydza, fasolka szparagowa, żółta papryka oraz cytryna, ananas i banan.

Kolor pomarańczowy

Barwa pomarańczowa poprawia samopoczucie psychiczne, pozytywnie wpływa na ogólny nastrój oraz motywuje do działania i dodaje energii. Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają bardzo duże ilości beta-karotenu oraz witamin A i C. Wpływają one korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspierają działanie układu immunologicznego oraz chronią przed uszkodzeniami i chorobami narząd wzroku. W związku z tym warto regularnie spożywać pomarańcze, kaki, morele, marchew i dynię.

Kolor czerwony

wygląd jedzenia - kolor czerwony

Barwa czerwona jest mocno naenergetyzowana. Powoduje uczucie pewności siebie, dodaje odwagi oraz działa energetyzująco. Odpowiedzialnymi za tę barwę są antocyjany, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Warzywa oraz owoce tego koloru posiadają w swoim składzie bogactwo likopenu, który zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz wspomaga prawidłowe działanie układu krwionośnego, obniżając poziom złego cholesterolu. Niezwykle zasobne w likopen są przede wszystkim pomidory, jednak warto również jeść inne czerwone warzywa i owoce: czerwoną paprykę, rzodkiewkę, wiśnie, czereśnie oraz żurawinę.

Kolor niebiesko-fioletowy

Warzywa i owoce o barwie niebieskiej, fioletowej lub niebiesko-fioletowej wprowadzają w łagodny nastrój, warunkują uczucie lekkości i spokoju, a jednocześnie motywują do pracy. Za kolory z tego zakresu odpowiedzialne są wyżej wspomniane antocyjany, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz wspomagają działanie układu immunologicznego. Dobrymi przykładami warzyw i owoców z tej grupy są: bakłażan, czerwona kapusta, śliwki, aronia, borówki, ciemne winogrono oraz jagody.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *