Letnie menu czyli jak wykorzystać produkty sezonowe

Lato w pełni, a wraz z nim na bazarkach i w osiedlowych warzywniakach pojawiła się prawdziwa mnogość różnego rodzaju warzyw i owoców sezonowych. To doskonała pora by wprowadzić je do swojej codziennej diety. Takie produkty sezonowe, w przeciwieństwie do tych uprawianych w warunkach szklarniowych, zawierają najwięcej witamin i minerałów, a ich smak jest najbardziej intensywny. Po co warto sięgnąć w trakcie codziennych zakupów?

Produkty sezonowe – owoce i warzywa

1. Cukinia

Sezon na cukinię zaczyna się już w czerwcu i trwa aż do końca sierpnia. W sklepach znajdziemy zarówno jej najbardziej znaną, zieloną odmianę, jak również kabaczki o białym i żółtym zabarwieniu skórki. Cukinia jest nie tylko niskokaloryczna i bardzo smaczna, ale zawiera wyjątkowo dużo witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B, które wspomagają odporność i korzystnie wpływają na wygląd naszej skóry. Cukinia doskonale smakuje zarówno jako dodatek do innych dań jak również solo, np. w formie grillowanej czy smażonej.

produkty sezonowe - cukinia

Spaghetti z cukinii z kurczakiem i sosem pomidorowym

  • 1 cukinia,
  • Passata pomidorowa,
  • Filet z kurczaka,
  • Oliwa z oliwek,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano,
  • Opcjonalnie: tarty parmezan lub grana padano.

Cukinię umyć, obrać i za pomocą specjalnej obieraczki nadać jej kształt makaronu spaghetti lub tasiemek. Kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć na oliwie z oliwek, po chwili dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Całość zalać passatą pomidorową i dusić przez chwilę, doprawić do smaku. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć przez chwilę przygotowany wcześniej makaron z cukinii. Połączyć wszystko razem, po wierzchu posypać tartym serem.

Produkty sezonowe takie jak cukinia można wykorzystać również w inny sposób – sprawdźcie inne przepisy na naszym blogu – Na pudelkach – Przepisy

2. Fasolka szparagowa

Jeśli mamy na myśli letnie produkty sezonowe to fasolka szparagowa jest punktem obowiązkowym w letnim menu. Delikatna, jędrna i pełna smaku, bogata w błonnik i białko. Co więcej, 1 porcja fasolki szparagowej pokrywa prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz witaminę K. Niskokaloryczna i co ważne o niskim indeksie glikemicznym, sprawdzi się zarówno w diecie odchudzającej jak i cukrzycowej. Najlepiej przygotowywać ją na parze lub lekko zblanszować, wtedy zachowuje maksimum swoich wartości odżywczych i smaku.

produkty sezonowe - fasolka szparagowa

Łosoś pieczony z fasolką szparagową

  • Filet z łososia,
  • Masło,
  • Fasolka szparagowa,
  • Bułka tarta,
  • Cytryna,
  • Sól i pieprz.

Filet z łososia przyprawić, na wierzch położyć plasterki masła, zawinąć w folię i piec do miękkości w piekarniku. Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek i ugotować na parze. W rondelku rozpuścić odrobinę masła, dosypać łyżkę bułki tartej i poczekać aż lekko się zrumieni. Gotowego łososia położyć na talerzu i skropić lekko sokiem z cytryny, obok nałożyć fasolkę szparagową i polać masłem z bułką tartą.

3. Botwinka

Kolejne typowo letnie produkty sezonowe to nowalijki na przykład botwinka. To nic innego jak młode korzenie i listki buraka ćwikłowego, które można wykorzystać m.in. do przygotowania sałatki lub przepysznej zupy. Warto sięgnąć po to warzywo, ponieważ nie tylko zawiera dużo wapnia, żelaza i cały szereg witamin, ale przede wszystkim odkwasza i odtruwa organizm. Dodatkowo mało kto wie, że botwina zawiera substancje podobne w działaniu do kobiecych estrogenów, korzystnie wpływa więc na wygląd naszej skóry i popęd płciowy.

  • Pęczek botwinki,
  • Kilka młodych ziemniaków,
  • Pęczek koperku,
  • Czosnek,
  • Cebula dymka,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • Sól i pieprz,
  • Opcjonalnie: 100 gram sera typu feta.

Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać drobno. Botwinkę posiekać drobno włącznie z buraczkami. W garnku podsmażyć cebulkę, czosnek i ziemniaki, po chwili zalać bulionem, dodać botwinkę i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Dodać koperek i przyprawy. Jogurt zahartować, dodać do zupy. Podawać na ciepło w towarzystwie pokruszonego sera typu feta.

Produkty sezonowe – Soczyste owoce

1. Truskawki

Czerwone, soczyste, słodkie truskawki to coś, na co większość z nas z utęsknieniem czeka przez cały rok. Rodzimymi truskawkami w najlepszym wydaniu możemy cieszyć się mniej więcej od połowy maja do końca lipca, warto więc sięgnąć po nie w trakcie wizyty na lokalnym targu lub pobliskim straganie. Zawierają niewiele kalorii, a jednocześnie dzięki zawartości pektyn i kwasów owocowych korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Bogate w witaminę C (więcej niż cytrusy!) i witaminy z grupy B, wspierają nasz układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry i paznokci. Mogą stanowić zarówno element dań słodkich jak i wytrawnych.

przepisy na produkty sezonowe - truskawki

Smoothie truskawkowe z awokado

  • Pół awokado,
  • 10 truskawek,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • Woda.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do miksera. Banana i awokado obrać, dodać do truskawek. Dodać otręby owsiane i zmiksować na gładką masę. Rozcieńczyć wodą do uzyskania optymalnej konsystencji, zmiksować raz jeszcze do pełnego połączenia się składników.


Dowiedz się więcej o smoothie: Smoothie czyli witaminowa bomba w płynie


 2. Arbuz

Ten przepyszny, wyjątkowo soczysty owoc bezwzględnie kojarzy nam się z wakacyjnymi upałami. Najlepsze arbuzy dostępne są w sprzedaży od końca czerwca do połowy września, warto więc wtedy sięgać po nie tak często jak to możliwe. Sprawdzi się nie tylko jako orzeźwiająca przekąska, ale również jako element dań obiadowych. Choć składa się głównie z wody i zawiera niewiele witamin i minerałów, warto pamiętać że ceniony jest przede wszystkim za zawartość cennych antyoksydantów, takich jak luteina, likopen czy kryptoksantyna o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Najlepsze arbuzy to takie, które nie posiadają wgnieceń i mają ciemnozielony kolor z widocznym żółtym obszarem, stanowiącym dowód na to że dojrzewały na słońcu.

letnie produkty sezonowe - arbuz

Sałatka z arbuzem

  • Mix sałat,
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza,
  • Ser halloumi,
  • Awokado,
  • Oliwa z oliwek,
  • Ocet balsamiczny,
  • Sok z cytryny.

Ser halloumi przyprawić sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i soku z cytryny, zgrillować, awokado obrać i pokroić w kosteczkę. Sałatę wyłożyć do miski, dodać pokrojonego arbuza i awokado. Na wierzch ułożyć pokrojony w paski ser halloumi , całość skropić octem balsamicznym.


Przeczytaj także: 7 pomysłów na fit deser na lato


3. Czereśnie

Jedne z tych owoców, których praktycznie nie sposób spotkać poza okresem od czerwca do połowy sierpnia, warto więc korzystać z ich dostępności. Choć w 80% składają się z wody, ich smak i duża zawartość witamin sprawiają, że są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Bogate w potas, fosfor, wapń, jod i żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz PP i błonnik, w wersji solo stanowią doskonałą alternatywę dla kalorycznych przekąsek. Z powodzeniem mogą być również dodatkiem do innych dań. Choć wiele osób uważa, że są ciężkostrawne, spożywane z umiarem z pewnością korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Czereśnie zapiekane pod kruszonką owsianą

  • Pół kilo czereśni,
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • Sok z cytryny,
  • 8 łyżek miodu lub syropu klonowego,
  • 5 łyżek oleju kokosowego.

Owoce umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać połową słodziwa. Płatki owsiane zmiksować z sokiem z cytryny, olejem kokosowym oraz resztą miodu lub syropu klonowego, tylko do połączenia się składników. Przygotowaną masę wyłożyć na owoce, zapiekać w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni (aż do zrumienienia się kruszonki).

Natalia Kościółek

Natalia Kościółek - absolwentka analityki medycznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, prywatnie pasjonatka zdrowego i aktywnego stylu życia. Dzięki swojemu wykształceniu doskonale wie, jak ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta i aktywność fizyczna w utrzymaniu naszego ciała w zdrowiu i dobrym samopoczuciu na długie lata.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *