Jak wykluczyć gluten z diety?

Jeszcze do niedawna z glutenu rezygnowały wyłącznie osoby chorujące na celiakię. Obecnie problem nietolerancji glutenu jest znacznie bardziej złożony, a ilość osób posiadających alergie pokarmowe stale wzrasta. Nietolerancja na gluten jest jedną z dwóch najczęściej występujących alergii pokarmowych. Jak rozpoznać tę dolegliwość? Na czym polega dieta bezglutenowa? Jakie produkty są dozwolone, a jakich lepiej unikać?

Uczulenie na gluten

Nadwrażliwość na gluten pojawia się zarówno u niemowląt, jak i ludzi dorosłych. Nie istnieje żadna zależność dotycząca wieku w tym zakresie. Nietolerancja glutenu może pojawić się nagle i przyjmować formę przejściową. Skąd się bierze uczulenie na gluten? Nadwrażliwość pojawia się w momencie nieprawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na dostarczony do organizmu alergen, czyli gluten, który jest niczym innym, jak białkiem zbóż.

ziarna zbóż zawierają gluten

Niestety, ale gluten jest jednym z najczęściej występujących składników spożywczych, w związku z tym, trudno całkowicie go wyeliminować z diety. Ma zdolność do wzmacniania lepkości, elastyczności pieczywa . To dzięki niemu wyroby piekarskie zawsze posiadają odpowiednią teksturę oraz smak. Faktem jest, że gluten mimo swojej powszechności, jest białkiem, które ciężko trawi ludzki organizm. Przez wysoką zawartość aminokwasów glutaminy i proliny, często aktywuje układ odpornościowy do nieoczekiwanych reakcji.

Obecnie wyróżnić można trzy rodzaje nadwrażliwości na gluten:

  1. Reakcje IgE – zależne 
  2. Reakcje IgE – niezależne 
  3. Nieceliakalną nadwrażliwość na gluten 

Nietolerancja glutenu jak sobie radzić

Nadwrażliwość na gluten bardzo często objawia się przykrymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym, choć nie tylko. Intensywność tych objawów zawsze zależna jest od rodzaju stopnia alergii. Reakcje IgE zależne następują natychmiast po kontakcie organizmu z alergenem. Do najczęściej wymienianych dolegliwości zalicza się: biegunki, wzdęcia, wymioty, świąd, obrzęk dróg oddechowych, duszności, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry.

W przypadku reakcji IgE niezależnej objawy mogą wystąpić po kilku tygodniach. Mitem, który powszechnie jest głoszony, to przekonanie, że jeśli choroba nie ujawni się w dzieciństwie, to w dorosłym życiu nic nam nie grozi. Specjaliści przestrzegają, że coraz więcej przypadków zachorowań na celiakię zauważa się właśnie u dorosłych.

Objawy celiakii podobne są do klasycznej nadwrażliwości na gluten. Częściej jednak mówi się o niedoborach witamin i minerałów z powodu zaburzeń wchłaniania czy problemach skórnych, które nazywane są opryszczkowym zapaleniem skóry lub chorobą Duhringa.

Dieta bezglutenowa czym się charakteryzuje

Dieta bezglutenowa jest jedną z trudniejszych do zaakceptowania przez organizmu. Żywienie bezglutenowe polega na stałym wyszukiwaniu zamienników produktów zawierających gluten. Niestety, ale bardzo często zdarza się, że produkty posiadają tzw. gluten ukryty, którego na etykiecie na pierwszy rzut oka nie sposób dostrzec.


Dieta bezglutenowa Warszawa – sprawdź najlepsze oferty!


Zdarza się, że jest on częścią takich produktów jak: mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana, konserwy rybne, sery pleśniowe, napoje czekoladowe, wszelkiego rodzaju jogurty, maślanki, czy gotowe sery. Gluten może być także obecny w tłuszczach, np. w majonezach. Nierzadko występuje on także w suszonych owocach, przecierach pomidorowych, pasztetach sojowych, produktach wegetariańskich, czy w słodyczach typu: chipsy, żelki, guma do żucia, batony, czy budynie. 

Deser gluten free

Jeśli chodzi o zasady diety bezglutenowej, nie wyróżnia się ona niczym nadzwyczajnym, równie ważna jest ilość spożywanych posiłków. Jedyną różnicą jest całkowite wyeliminowanie glutenu w przypadku osób z celiakią, nadwrażliwością czy alergią na gluten. Spożywane produkty powinny być najwyższej jakości, a posiłki podawane z 3-4 godzinną przerwą. 

Dieta bezglutenowa dla zdrowych – jak diagnozować?

Bezglutenowa dieta może być stosowana przez osoby, które nie trawią glutenu. Bardzo często zdarza się jednak, że dietę tą wybierają ci, którzy pragną się odchudzić. Do tego typu żywienia trzeba jednak podejść świadomie, ponieważ może doprowadzić to do niedoboru błonnika, kwasu foliowego, czy witaminy B1, B2. Specjaliści przestrzegają przed dietą bezglutenową, gdyż przez nią może dojść do niekontrolowanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Zamiast całkowitego wyeliminowania glutenu z diety, częściej zaleca się ograniczenie spożywania białego pieczywa, pączków czy innych tego typu produktów. Tak naprawdę wystarczy zamienić chleb pszenny, na żytni, aby odczuć różnicę. 

Nie istnieje tak naprawdę jedno badanie, które byłoby w stanie zdiagnozować wszystkie rodzaje alergii na gluten. Poza samymi badaniami dużą wagę poświęca się wywiadom z lekarzem, który na podstawie badań oraz wiedzy ogólnej jest w stanie postawić diagnozę i zalecić właściwe leczenie. W przypadku celiakii, bardzo często wykonuje się testy genetyczne, testy serologiczne oraz testy histopatologiczne. Zdaniem specjalistów najtrudniejsza do zdiagnozowania jest nieceliakalna nietolerancja na gluten. Proces dotarcia do przyczyn i rozpoznania choroby może trwać nawet do 6 tygodni. 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *