Herbata – rodzaje herbat i ich właściwości zdrowotne

Herbata, tuż obok kawy, stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Początki jej stosowania sięgają już drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Obecnie wyróżniamy wiele różniących się między sobą rodzajów herbat, które wykazują odmienne właściwości zdrowotne. Jakie są odmiany herbaty i jak wpływają na zdrowie człowieka?

Czym jest herbata?

Definicja herbaty mówi nam, iż jest to napar podawany na gorąco lub zimno w zależności od rodzaju lub indywidualnych upodobań. Przyrządzana jest z suszonych liści i pąków roślin przynależących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie bardzo podobne, jednakże różnią się między sobą zawartością specyficznych substancji aktywnych bądź swoistymi cechami morfologicznymi.

czym jest herbata?

Jakie były początki herbaty?

W związku z brakiem rzetelnych źródeł, ciężko jest określić dokładną datę oraz sytuację, w których herbata została zastosowana po raz pierwszy. Jednak według chińskiej legendy, herbata była napojem znanym już w drugim tysiącleciu przed naszą erą. Mityczny cesarz chiński Shennong przypadkowo zapoczątkował tradycję parzenia liści herbaty, a miało to miejsce w roku 2737 p.n.e.


Przeczytaj także: Herbaty ziołowe i ich rola w codziennej diecie 


Jakie właściwości zdrowotne posiada herbata?

Herbata jako napój sporządzony z suszonych surowców roślinnych, zawiera w swoim składzie duże ilości substancji aktywnych biologicznie. Przede wszystkim należy tu wspomnieć o związkach zwanych katechinami. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, w związku z czym zwalczają wolne rodniki tlenowe, hamując procesy starzenia organizmu. Spożywanie herbaty wiążę się również z obniżeniem ryzyka zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego, takich jak np. miażdżyca, gdyż skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto napar herbaciany przyczynia się do utrzymania smukłej sylwetki, pobudzając procesy trawienne oraz przyspieszając metabolizm i przemianę materii. Należy również wiedzieć, iż różne odmiany herbaty charakteryzują się zmiennymi substancjami aktywnymi oraz ich stężeniami.   

Jakie wyróżniamy rodzaje herbaty?

Herbaty dzielą się ze względu na kolor oraz sposób produkcji. Poddawanie liści różnym procesom przetwórczym, wiąże się z powstawaniem różnych rodzajów herbaty o specyficznych właściwościach, smaku, kolorze oraz zapachu.

1. Herbata czarna

Jest to jedna z najpopularniejszych odmian herbaty, gdyż cechuje ją łatwa dostępność nabycia oraz stosunkowo niska cena. Czarna herbata powstaje w wyniku poddania świeżych liści działaniu wysokiej temperatury, a następnie kruszenia lub rolowania i procesom fermentacji, czyli utleniania. 

Liście odmiany czarnej stanowią bogactwo wielu związków bioaktywnych, takich jak: polifenole, aminokwasy oraz alkaloidy. Wykazują one szereg właściwości zdrowotnych. Herbata czarna ma działanie rozgrzewające oraz bakteriostatyczne. Spożywana regularnie usprawnia koncentrację, a także korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy – znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

czerwona herbata

2. Herbata czerwona

Do produkcji czerwonej herbaty wykorzystuje się zielone liście herbaty maocha, pochodzącej z chińskiej prowincji Yunnan. W przeciwieństwie do herbaty czarnej, liście suszone są krótko i poddawane procesom fermentacji. Napój z liści herbaty czerwonej charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz wyrazistym smakiem i aromatem. 

Odmiana czerwona swoją popularność zyskała przede wszystkim dzięki wielu właściwościom prozdrowotnym. Wspomaga pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, poprzez działanie diuretyczne. Reguluje wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, przyspieszając tym samym trawienie oraz procesy metaboliczne, a także obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo picie herbaty czerwonej wpływa na spowolnienie procesów starzeniowych komórek, a za czym idzie całego organizmu. Ponadto systematyczne spożywanie naparu z herbaty czerwonej wspomaga układ nerwowy, poprawia pamięć oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

3. Herbata biała

Proces przetwórczy herbaty białej ograniczony jest do minimum, młode liście oraz pąki po zebraniu samoistnie więdną przez kilka dni, po czym są suszone, a proces fermentacji nie zachodzi. Herbata ta uznawana jest za jedną z najzdrowszych spośród rodzajów herbat, w związku z faktem, iż więdnięcie odbywa się w sposób naturalny i nieprzyspieszony. Susz herbaty białej zawiera ogromne ilości substancji czynnych biologicznie. 

Biały napar, pomimo dużej zawartości pobudzającej teiny, cechuje się bardzo delikatnym, subtelnym smakiem, bez goryczki oraz jasnym zabarwieniem. Wspiera działanie układu immunologicznego, stymulując syntezę ciałek odpornościowych – limfocytów. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, reguluje poziom cholesterolu oraz zapobiega wielu jego chorobom. Warto również dodać, iż zapobiega próchnicy zębów, pobudza układ nerwowy oraz poprawia samopoczucie. Ponadto herbata biała stosowana jest w profilaktyce chorób nowotworowych.

zielona herbata

4. Zielona liściasta

Herbata zielona, podobnie jak biała nie jest poddawana procesowi fermentacji. Świeże liście więdną, poprzez podgrzewanie na parze wodnej – zapobiega to utlenianiu cennych katechin. Dzięki niewielkim procesom przetwórczym zawiera bardzo duże ilości aminokwasów, składników mineralnych oraz flawonoidów.

Herbata zielona ma delikatny, nieco trawiasty smak i słomkową barwę. Jest nieoceniona w swoim prozdrowotnym działaniu. Wspomaga procesy odchudzania, przyspiesza przemianę materii oraz hamuje procesy starzenia organizmu. Herbata zielona wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, stosuje się ją również w profilaktyce cukrzycy i otyłości.

Herbata niebieska

Herbata niebieska (nazywana również oolong) to częściowo sfermentowane liście herbaty zielonej, dzięki czemu jest herbatą z pogranicza zielonej oraz czarnej. Jej nazwa wiąże się z niebiesko-turkusowym kolorem suszu. 

Odmiana niebieska wykazuje lekko owocowy, kwiatowy posmak. Jest dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chroni organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Pozwala na dłużej zachować młodość, poprawia pamięć i koncentrację, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Myślałam, że w temacie herbat już nic mnie nie zaskoczy, ale się myliłam! Nigdy nie słyszałam o niebieskiej herbacie i chętnie bym jej spróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *