Fit słodycze – jak wybierać? 3 szybkie przepisy

Fit słodycze - miska owoców

Czy będąc na diecie odchudzającej, musisz całkowicie rezygnować ze słodyczy? Oczywiście, że nie! Słodycze mogą dostarczyć organizmowi równie ważnych węglowodanów, pod warunkiem, że wybierzemy te zdrowe. Zwykłe słodycze zawierają puste kalorie, które należą do węglowodanów prostych, przez co błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi. Które słodycze można jeść od czasu do czasu, a jakich lepiej unikać? Jak rozpoznać fit słodycze?

Słodycze w diecie odchudzającej

Każdy, kto był na diecie odchudzającej na pewno nie raz pozwolił sobie na małe co nieco. Spożywanie pustych kalorii ze słodyczy, które są produkowane na masową skalę, to podstawowy błąd, który popełniają niemal wszyscy znajdujący się na diecie. To właśnie one są przyczyną problemów z sylwetką i zdrowiem. Najgorszym rodzajem tradycyjnych słodyczy, których należy się wystrzegać jest pieczywo cukiernicze, czyli wszelkiego rodzaju ciastka, herbatniki, wafelki, ciastka francuskie czy cukierki. Jedzenie słodyczy na diecie jest możliwe, pod warunkiem, że nie zawierają one cukru. Jeszcze do niedawna jedynym sposobem na spożywanie takich produktów, było zrobienie ich w domu. W obecnych czasach, w niemal każdym większym hipermarkecie można znaleźć fit słodycze, które w swoim składzie zawierają wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe składniki. Pamiętaj, że jedzenie słodyczy na diecie wcale musi budzić wyrzutów sumienia. 

Jak wybierać fit słodycze?

Fit przekąski będące zamiennikami tradycyjnych słodyczy coraz bardziej zyskują na popularności. Obecnie są one powszechnie dostępne, chociaż dużą przyjemność sprawia, zrobienie ich samodzielnie w warunkach domowych. Wybór zdrowych słodyczy powinien być podyktowany ich składem. Co powinno się znaleźć w fit przekąskach?

  • pełnowartościowe białko – tradycyjne słodycze zwykle w składzie posiadają białko sojowe, które ma znacznie gorszy profil aminokwasowy, niż te, które oparte są o białko serwatkowe. Wpływa ono m.in. na regenerację włókien mięśniowych po treningu. Wybór izolatu białka serwatkowego z pewnością przełoży się na lepsze samopoczucie oraz lepszą aktywność fizyczną. 
  • słodziki – popularne słodycze zawierają ogromną ilość cukru. Często zdarza się, że znajduje się on również w produktach, które na etykiecie mają napisane „bez cukru”. Wówczas w ich składzie znajduje się popularne połączenie glukozy i fruktozy. Producenci bardzo często decydują się na umieszczanie w produktach nieoczywistych źródeł cukru, jakimi są np. syropy cukrowe, syropy owocowe, fruktoza, które nie różnią się prawie niczym, od tradycyjnego cukru. Co zatem powinny zawierać fit słodycze? Słodziki, do których można zaliczyć: maltitol, ksylitol, erytrytol, stewię, tagatozę, mannitol. 

Fit słodycze – przepisy

Domowe fit słodycze są często najbardziej bezpiecznym sposobem na to, aby samodzielnie kontrolować ilość spożywanych składników odżywczych, w tym węglowodanów. Istnieje wiele przepisów na fit przekąski, które nie wymagają ogromnego nakładu czasu, a smakują wyśmienicie. Jakie są przepisy na fit słodycze?

fit słodycze - krówki ze słonym karmelem
  1. Krówki ze słonym karmelem
    Do ich przygotowania potrzebne będą:

    2 łyżki syropu klonowego  
    ½ sztuki banana 
    3 łyżki oleju kokosowego 
    6 łyżek masła orzechowego
    1 szczypta soli

    Przygotowanie:
    Banana należy zmiksować, a następnie w garnuszku rozpuścić olej kokosowy. Do niego należy dodać masło orzechowe, syrop klonowy oraz sól do smaku. Całość zmiksować, do utworzenia jednolitej masy. Zawartość z miksera należy przelać do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki, na ok. godzinę. Gotową masę można pokroić na małe kawałki. Krówki należy przechowywać w lodówce. 

2. Fit batony lion
Do ich przygotowania potrzebne będą:

15 daktyli
3 pełne łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
2-3 pokruszone wafle ryżowe
gorzka czekolada

Przygotowanie:
Daktyle należy namoczyć w gorącej wodzie, na okres ok. 30 min. Po tym czasie całość należy zblendować na gładką masę. Do niej można dodać masło orzechowe oraz pokruszone na drobno wafle. Całość należy ugnieść dłonią i uformować z niej dowolnie wybrany kształt batoników, czy kulek. Uformowane batony należy umieścić na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki na ok. 15 min. W tym czasie należy przygotować czekoladę. Po wyznaczonym czasie można wyciągnąć batony z lodówki i polać je czekoladą. Następnie batony można wstawić do zamrażarki, aby czekolada zastygła.

fit słodycze - sernik bananowy

3. Fit sernik bananowy
Do jego przygotowania potrzebne będą:

3 średnie banany
200 gram. kaszy jaglanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek ksylitolu
500 gram. twarogu półtłustego
aromat waniliowy
1 cytryna
gorzka czekolada jako polewa 

Przygotowanie:
Do naczynia należy włożyć banany, polać je sokiem z cytryny, dodać aromat waniliowy (opcjonalnie), ksylitol, twaróg. Całość dokładnie zblendować. Następnie należy dodać mąkę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Masę ponownie zblendować, tak aby uzyskać jednolitą masę. Sernik należy wylać na formę do pieczenia 20 × 30 cm. Ciasto można piec przez ok. 30 min w 200 stopniach. Jeżeli decydujemy się na wybór nieco słodszej wersji ciasta, można polać je roztopioną czekoladą. 

bibliografia:
http://love-your-life.pl/fit-sernik-bananowy/
http://przepiski.pl/fit-slodycze-10-najlepszych-przepisow-na-zdrowe-slodkosci/
http://tetiisheri.pl/2017/05/14/fit-lion/
https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/krowki-o-smaku-slonego-karmelu/
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jak-czesto-mozna-jesc-slodycze-lista-zdrowych-slodyczy-aa-FRbj-kn7k-CY4p.html

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *