Dieta zupowa – na czym polega? Przykładowe przepisy

Dieta zupowa, znana również pod nazwą souping, stała się popularnym i niewątpliwie smacznym sposobem na utratę zbędnych kilogramów. Jest to lekka, niskokaloryczna dieta, pełna wartościowych składników odżywczych. Dieta zupowa zyskała wielu zwolenników ze względu na łatwy i przyjemny sposób pozwalający oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz przyspieszyć jego metabolizm.

dieta zupowa - przykładowe zdjęcie

Na czym polega dieta zupowa?

Założenia diety zupowej opierają się głównie na spożywaniu płynnych posiłków w postaci warzywnych zup. Ogranicza się natomiast do minimum spożywanie produktów takich jak: tłuste mięso, wędzone ryby czy pokarmy wysokoprzetworzone.

Dieta zupowa musi obfitować w różnorodne kombinacje warzywne tak, by dostarczała niezbędne substancje odżywcze do organizmu. Nie jest zatem wskazane spożywanie jednego rodzaju zupy przez cały dzień.

Zasady stosowania diety zupowej

dieta zupowa - talerz zupy

Codzienny jadłospis składa się z około 5 do nawet 7 posiłków zupnych. Niezmiernie ważne jest, by pokarmy spożywane były regularnie, o określonych porach. Utrzymanie stałego rytmu jest szczególnie istotne dla zachowania uczucia sytości. W związku z tym nie należy dopuścić do nagłych napadów głodu, gdyż często kończą się one niekontrolowanym jedzeniem.

Dieta zupowa opiera się na niskiej licznie kalorii zawartych w posiłkach. Jedna porcja zupy pokrywa około 150 kcal, więc w ciągu doby dostarcza się do organizmu około 900 kcal – o połowę mniej niż w przypadku przeciętnego jadłospisu dziennego.

Dietę zupową prowadzi się zazwyczaj od jednego do maksymalnie siedmiu dni – warto jednak zwrócić uwagę, że tygodniowa dieta zupowa stanowić może poważne wyzwanie, lecz pozwala na większą utratę kilogramów.

Na początek dobrym sposobem jest wypróbowanie jednodniowego detoksu w postaci diety zupowej. Jeden dzień nie stanowi ogromnego wyzwania, a jest bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu oraz przyspieszenie procesów przemiany materii.

Istnieje również alternatywna opcja diety zupowej. Polega ona na tym, iż dotychczasowy jadłospis ulega małej modyfikacji – zupy spożywa się jako dwa posiłki dziennie, np. jako obiad i kolację, podczas gdy reszta potraw pozostaje niezmieniona. Taka wersja diety może być stosowana długotrwało.

Jakie produkty można jeść podczas diety zupowej?

Dieta zupowa nie należy do szczególnie restrykcyjnych i rygorystycznych diet. Nie ma w niej określonego ani odgórnie narzuconego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, iż pewne produkty nie mogą wchodzić w skład diety.

Zakazane w diecie zupowej są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, śmietana i jogurt, a także zasmażka i przyprawy typu Vegeta czy kostki rosołowe. Dieta zupowa zakłada natomiast spożywanie różnorodnych warzyw. Zalecane jest również dodawanie do zup przypraw takich jak pieprz cayenne, imbir, kurkuma, curry oraz świeże natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia, majeranek czy kminek. Nie jest konieczna także rezygnacja z chudego mięsa.

Zalety diety zupowej

dieta zupowa - garnki z zupą

Stosowanie diety zupowej niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim dieta nie jest monotonna, składa się urozmaiconych i różnorodnych zup. Potrawy są smaczne, lekkostrawne i zawierają bardzo duże ilości witamin oraz mikroelementów. Substancje biologicznie czynne zawarte w warzywach poprawiają wygląd skóry oraz kondycję włosów i paznokci. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa na układ trawienny – wzmaga perystaltykę jelit, wspomagając odchudzanie oraz zapobiega zaleganiu złogów jelitowych Ponadto dieta zupowa dba o prawidłowe nawodnienie organizmu, gdyż wszystkie potrawy przyrządzane są na bazie wody.

Dodatkowo dieta zupowa jest względnie elastyczna i można w niej zawrzeć indywidualne potrzeby oraz dokonać niezbędnych modyfikacji. Składniki wchodzące w jej skład są łatwo dostępne i stosunkowo tanie.

Wady diety zupowej

Dieta zupowa charakteryzuje niską kalorycznością, w związku z tym możliwe jest pojawienie się wzmożonego uczucia głodu w trakcie jej trwania, zwłaszcza w początkowej fazie. Istnieje również ryzyko wystąpienia efektu jojo, spowodowanego zbyt gwałtowną utratą wagi. Z uwagi na płynną konsystencję zup, układ trawienny odzwyczaja się od przyjmowania pokarmów w postaci stałej, zwłaszcza jeśli dieta prowadzona jest długotrwale. Wyżej opisana sytuacja może negatywnie wpływać na zdrowie jamy ustnej, a także po ukończeniu diety prowadzić do powstawania zaparć jelitowych.

Przepisy na lekkie zupy – idealne na czas diety zupowej

Podane poniżej przepisy zawierają składniki do przygotowania jednej porcji zupy.

Krem brokułowy

Składniki:

  • ½ średniej wielkości brokuła (około 180-200g)
  • ½ marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek z dyni
  • Przyprawy: pieprz, chili, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Brokuł umyć i pokroić na małe kawałki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa ugotować z dodatkiem przypraw. Cebulę i czosnek posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, po czym dodać do zupy. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z uprażonymi uprzednio (na suchej patelni) nasionami i pestkami.

dieta zupowa - zupa kapuściana

Zupa kapuściana

Składniki:

  • 5 liści młodej kapusty
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • Przyprawy: kminek, pieprz, lubczyk, kurkuma
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Liście kapusty poszatkować, selera i pomidora pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zagotować z dodatkiem przypraw. Opcjonalnie: zmiksować na gładki krem. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem.

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • Przyprawy: curry, kurkuma, chili, pieprz
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchewkę i cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Ziemniaka obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Całość zagotować z dodatkiem przypraw, gotować na wolnym ogniu do momentu aż marchew będzie miękka. Zmiksować na gładki krem. Podawać z wyłożonymi na wierzchu płatkami migdałowymi.

dieta zupowa - pomidorowa

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 pomidory
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • Mały kawałek selera
  • Przyprawy: bazylia, pieprz
  • 200ml wody

Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek posiekać, po czym podsmażyć na oliwie. Całość zagotować z dodatkiem przypraw. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem. Podawać ze świeżą natką pietruszki

Poczytaj też o innych diety na naszym blogu:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *