Dieta w ciąży – jakich produktów należy unikać?

Mimo, że każda kobieta ciąże przechodzi na inny sposób, to jednak istnieje lista zakazanych produktów, których absolutnie żadna nie powinna spożywać. Przyszłe matki zadają sobie coraz więcej pytań o jak działa dieta w ciąży, co mogą jeść a czego należy unikać. Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zróżnicowana, czyli taka, która zawierać będzie wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do życia matki i dziecka. Co jeść?

Dieta w ciąży – produkty zakazane kobietom w ciąży 

Kobiety w ciąży na pewno powinny ze swojej diety wyeliminować wszystkie pokarmy, które mogą się przyczynić do zatrucia Listerią monocytogenes, Salmonellą lub Toksoplasmą gondi. W jakich produktach można je znaleźć? Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju przetwory mleczne, takie jak: surowe mleko, niepasteryzowane mleko, ser feta, ser typu camembert czy oscypki. Szkodliwe mogą się również okazać surowe jaja, niedogotowane mięso, np. tatar, surowe kiełki, szynka parmeńska, hot-dogi, wszelkiego rodzaju mielonki czy wędliny niewiadomego pochodzenia.

Dieta w ciąży - co wolno jeść a czego unikać?

Mocna kawa lub herbata również powinna zostać maksymalnie ograniczona w ciąży. Dlaczego? Zbyt duża ilość kofeiny często prowadzi do zaburzeń rytmu pracy serca dziecka, co może skutkować niską wagą dziecka. Dieta w ciąży powinna być wolna od wszelkiego rodzaju zupek i sosów w proszku, które są absolutnym przeciwnikiem zdrowego odżywiania, nawet dla tych kobiet, które w ciąży nie są. Produkty te zawierają potężną dawkę glutaminianu sodu, który wpływa m.in. na zaburzenia trawienne i skórne reakcje alergiczne.  

Czy kobiety w ciąży powinny jeść ryby ?

Ryby posiadają cenne kwasy tłuszczowe, a mimo to zawierają także szkodliwy pierwiastek, czyli rtęć. Czy kobiety w ciąży powinny jeść ryby? Jedzenie ryb przez kobiety w ciąży to wciąż kontrowersyjny temat, jednak coraz więcej badań wskazuje, że spożywanie umiarkowanej ich ilości pozytywnie wpływa na rozwój poznawczy dziecka. Ryby bogate są w m.in. kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, których nie sposób znaleźć w żadnych innych pokarmach. Wpływają one na rozwój struktur mózgu oraz funkcjonowania całego układu nerwowego.

Dieta w ciąży - czy można jeść ryby?

Uznaje się zatem, że dieta w ciąży może zawierać ryby, gdyż ryzyko z dostarczaniem nadmiernej ilości toksyn do organizmu jest znikome. Ciekawym jest fakt, że dzieci kobiet, które jadły ryby, szybciej osiągają etapy poznawcze. Co więcej, spożywanie kwasów omega-3 może zmniejszać ryzyko wystąpienia alergii u dzieci, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zagrożenia wynikające z jedzenia ryb – które ryby są zdrowsze?

Niektóre ryby bardziej niż pozostałe narażone są na obecność rtęci, która dla człowieka jest niezwykle toksyczna. Przedostanie się tego pierwiastka do organizmu, przyczynia się do zaburzenia formowania układu nerwowego i mózgu dziecka. Rtęć zazwyczaj w rybach występuje w formie podstawowej, czyli metylortęci, którą zwierzęta wodne absorbują z wody. Metylortęć może przenikać do łożyska, co wpływa na zagrożenie prawidłowego rozwoju dziecka.


Przeczytaj także: 5 zasad zdrowego odżywiania – poczuj rezultaty już dziś!


Które gatunki ryb mogą zawierać największą zawartość metylortęci, a które najmniejszą? Największe stężenie mają zazwyczaj: marlin, rekin, makrela królewska, miecznik, tuńczyk wielkooki, płytecznik. Średnie stężenie mają np.: karp, halibut, makrela hiszpańska, tuńczyk. Najbardziej bezpieczne gatunki ryb to: makrela, dorsz, flądra, śledź, łosoś, sardynka, homar, ostryga, sum, małże, krab, krewetki, pstrąg. Klasyfikacja ta pozwala wybrać ryby, które są najzdrowsze dla kobiet w ciąży. 

Jakie zioła są niewskazane w ciąży?

Zioła potrafią wyleczyć lepiej nie jedną dolegliwość niż tradycyjne tabletki przeciwbólowe. Nawet w ciąży dozwolone jest korzystanie z ziół, jednak tylko tych wybranych. Niektóre rośliny lecznicze zawierają silne alergeny, które potrafią być niebezpieczne. Zioła w ciąży należy pić profilaktycznie, czyli do 2 razy dziennie, przygotowując je w proporcji 1-2 łyżeczki suszonych ziół na szklankę wody.

Zioła takie jak pokrzywa zwyczajna, melisa lekarska, mniszek lekarski, czy lawenda lekarska zawierają potężną dawkę witamin i cennych związków mineralnych, które korzystnie wpływają na organizm. Wiele z nich posiada zdolność do usuwania nadmiaru wody z organizmu, czy pobudzeniu wydzielania soków żołądkowych. Niektóre z nich wykazują działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, uspokajające. Zioła takie jak przywrotnik pospolity zapobiega krwotokom porodowym, zaś malina właściwa ma zdolność do wzmacniania i odżywiania macicy, co usprawnia akcję porodową. 

Które zioła są niebezpieczne? Do ziół, których nie wolno stosować w ciąży zalicza się przede wszystkim: piołun, krwawnik pospolity, wrotycz, ruta, mięta polna, aloes, bylica zwyczajna, żeń-szeń, cząber ogrodowy, lubczyk ogrodowy, litwor, arcydzięgiel. Lista niebezpiecznych ziół jest długa. Wynika to bowiem z faktu, że niektóre z nich wchodzą w reakcje z przyjmowanymi lekami. Dlatego każdorazowego stosowanie ziół w ciąży powinno zostać uzgodnione z lekarzem, który doradzi, jakie będą bezpieczne, a jakich lepiej unikać. 

Bibliografia:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jedzenie-ryb-w-czasie-ciazy-czy-ryby-i-owoce-morza-aa-uwyr-DTrT-P3FT.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-dziecko/przebieg-ciazy/ziola-w-ciazy-jakie-ziola-sa-bezpieczne-w-ciazy-aa-kGyM-kdAX-d4jd.html
https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/dieta-w-ciazy-jakich-produktow-powinnas-unikac
https://parenting.pl/produkty-zakazane-w-ciazy

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *