Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne?

Korzystasz z cateringu dietetycznego? Masz wątpliwości czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne? W artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości związane z bezpieczeństwem zamawianego z zewnątrz cateringu. Sprawdź, dlaczego dieta pudełkowa to dobry wybór na czas panującej pandemii.

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne?

Pewnie wiesz, że do zainfekowania chorobą dochodzi drogą kropelkową. Do tej pory nie stwierdzono, aby żywność mogła być źródłem zachorowania. Co potwierdza komunikat wydany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Oczywiście nie może być ona zanieczyszczona w czasie procesu produkcji, jak również dystrybucji.

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne

Dlatego przygotowując posiłki przestrzega się surowych norm bezpieczeństwa i higieny oraz ściśle wykonuje wszelkie zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego, Światowej Organizacji Zdrowia i Ministerstwa Rozwoju. Dzięki temu otrzymujesz produkt, który jest bezpieczny dla Ciebie i Twojego zdrowia.

Jakie procedury bezpieczeństwa stosują cateringi dietetyczne?

Firmy cateringowe wdrożyły dodatkowe procedury, które mają eliminować ryzyko zarażenia koronawirusem. Pracownicy przed rozpoczęciem pracy mają bezdotykowo mierzoną temperaturę. Co więcej, swoje zadania wykonują w rękawiczkach, specjalnych fartuchach, czepkach i maseczkach, co ma hamować groźbę ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa.  

Każdy etap pracy poprzedzony jest dokładnym myciem i dezynfekcją rąk (np. przed kontaktem z żywnością, po wstępnej obróbce produktów etc.).

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne

Drobiazgowo czyści się i dezynfekuje wszystkie powierzchnie (m.in. klamki, uchwyty, poręcze, włączniki światła, podłogi, blaty robocze, lodówki, zmywarki, skrzynki, wózki, urządzenia kuchenne). Znacznie częściej czyści się i dezynfekuje toalety, szatnie oraz magazyny.

Personel przechodzi też szkolenia BHP w zakresie redukowania rozwijania się koronawirusa, a wszelkie podejrzenia choroby są natychmiast zgłaszane. Kolejną metodą ograniczania ryzyka jest zmniejszenie liczby podwładnych przebywających na terenie firmy do naprawdę niezbędnych oraz ograniczenie dostępu osób postronnych. Te wszystkie kroki pozwalają zachować bezpieczeństwo i zapobiegają pojawieniu się wirusa.

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne?

Pamiętaj, że decydując się na catering dietetyczny wszelkie sprawy związane z wyborem diety, zamówieniem, ułożeniem menu, płatnościami możesz zrobić online. W razie jakichkolwiek wątpliwości czy zmian, możesz łatwo skontaktować się przez maila, telefon czy Messengera.

Co więcej, dieta pudełkowa ląduje pod Twoimi drzwiami, zatem na żadnym etapie nie masz styczności z innym człowiekiem, który potencjalnie może być zainfekowany.

Dodatkowo kierowcy posiadają płyn do dezynfekcji klamek, dźwigni zmiany biegów i kierownicy oraz rękawiczki jednorazowe, co także umożliwia zachowanie bezpieczeństwa produktu. Samochody są regularnie myte i dezynfekowane, a to też pozwala zażegnywać potencjalnemu ryzyku pojawienia się koronawirusa.

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne

Może lepiej gotować samodzielnie niż zamawiać dietę pudełkową?

Niejednokrotnie korzystanie z diety pudełkowej może być lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem niż samodzielne gotowanie. Co wynika z opisanych wcześniej procedur higienicznych stosowanych przez firmy cateringowe. Ponadto skłaniając się ku zamówieniu cateringu, eliminujesz konieczność wychodzenia z domu po zakupy, a to naraża Cię na możliwość obcowania z innymi osobami, wśród których może znajdować się zarażony na koronawirus.

Miej na uwadze, że zamawiając zewnętrzny catering otrzymujesz idealnie zbilansowaną dietę dostosowaną do Twoich potrzeb. Pamiętaj, że dieta pudełkowa dostarcza Ci wszystkich niezbędnych minerałów, składników odżywczych i witamin, a to wpływa na wzmocnienie Twojej odporności, co ma kluczowe znaczenie w przeciwdziałaniu zainfekowaniu koronawirusem.

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne? – podsumowanie

Na chwilę obecną nie ma dowodów na to, aby żywność stanowiła źródło zarażenia koronawirusem. Choć oczywiście należy mieć świadomość, że może się to zmienić. Co więcej, w czasie jej przygotowywania i transportu stosuje się rygorystyczne środki bezpieczeństwa i higieny. Zabiegi takie jak częstsze dezynfekcje, praca w ubraniach ochronnych, mierzenie temperatury personelowi czy bezkontaktowe zamówienie i dostawa, zapewniają minimalizowanie ryzyka zachorowania.

Weź pod uwagę, że dieta pudełkowa może być korzystniejszą alternatywą niż samodzielne gotowanie, bo nie tylko dostarcza Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale również eliminuje potrzebę wychodzenia po zakupy.

Przeczytaj także:

Kinga Głaszewska

Absolwentka dietetyki na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dietetyk, doradca żywieniowy, autorka publikacji popularnonaukowych, prelegentka oraz organizatorka warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania wśród każdej grupy wiekowej. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje biorąc aktywny udział w licznych konferencjach i szkoleniach z dziedziny dietetyki klinicznej i sportowej. Interesuje się dietetyką onkologiczną, dietami roślinnymi, psychodietetyką i żywieniem dzieci ze spektrum autyzmu. W wolnej chwili spełnia się kulinarne gotując zdrowe dania i dietetyczne zamienniki dla popularnych ciast.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *